Ondersteuning & Geruststelling,

Daar Staan wij Voor!

Hindoe Uitvaart

Blog Hoe herken je een echte uitvaartondernemer?


Hoe herken je een echte uitvaartondernemer?

Helaas hoef je geen speciaal diploma te halen en is er geen keurmerk om uitvaartondernemer te worden in Nederland. Iedereen kan zich uitvaartondernemer noemen. Daardoor zijn er grote verschillen tussen uitvaartondernemers, die verschillen zijn er zowel in de geleverde kwaliteit als in de kosten. Het komt helaas nog vaak voor dat nabestaanden de uitvaart van hun dierbare moeten regelen met een uitvaartondernemer die onbekwaam is en gebruik maakt van de emotionele en kwetsbare situatie van de familieleden. Uitvaartbedrijven die radioreclame geven, of uitvaartverzorgers die soms zelfs radio-omroepers zijn, zijn helaas geen garantie voor kwaliteit, maar wel voor een hogere prijs.

Let wel op:

Op de uitvaartondernemers website moet duidelijk de tarieven van de pakketten worden vermeld.
Wij raden u aan om goed naar de tarieven te kijken wat inclusief en exclusief is. Dus let goed op!

 1. De reden waarom de uitvaartondernemers dat niet doen is dat zij eerst de waarde van de uitvaartverzekering willen weten en hoeveel geld u beschikbaar heeft en maken dan een duurdere offerte.

 2. U wordt snel verleidt om meteen bij het eerste gesprek een begroting te ondertekenen, of wordt er gezegd, dat de uitvaartcentra vol zijn en er geen plaats is, waardoor de kosten omhooggaan en de nabestaanden zelf ook meer reistijd zullen hebben.

 3. Ruim 40% van de uitvaartondernemingen heeft geen prijzen op zijn website staan. Lees link consumentenbond

Een voorbeeld:
Iemand is in Den Haag overleden en alles wordt opeens in Rotterdam geregeld. Of ze zeggen dat je dierbare wordt gewassen, maar dat gebeurt niet. Ze kleden de overledene enkel aan. Het opbaren, wassen, scheren en verzorgen van de overledene moet met respect en correct gebeuren.

Een uitvaart regelen is niet alleen heel erg emotioneel, maar ook intiem. In de kwetsbare dagen tussen het overlijden en de uitvaart moet de familie kunnen terugvallen op een uitvaartverzorger die ze kunnen vertrouwen. Iemand waar ze een goede klik mee hebben en iemand die echt voor de familie is.

Helaas kunnen de meeste startende ondernemers, die geen ervaring hebben en niet hiervoor zijn opgeleid, de overledene niet zelf verzorgen. Dat besteden ze dus uit, maar ze brengen wel hun bemiddelingskosten in rekening, waardoor het voor de nabestaanden duurder wordt.

Meest gestelde vragen in uitvaartbranche

Is het mogelijk bij een uitvaartverzekering zelf een uitvaartverzorger kiezen?
Jazeker. U mag altijd zelf uw uitvaartverzorger kiezen!

Als je een uitvaartverzekering hebt, kunnen mijn nabestaanden dan zelf een uitvaartverzorger kiezen? Jazeker. Als u een verzekering heeft afgesloten bij DELA, Monuta of Yarden, dan mag u uw eigen uitvaartverzorger kiezen. Dat mag ook een kleiner bedrijf zijn.

Mag ik een andere uitvaartverzorger kiezen dan waar ik ben verzekerd?
Ja, u bent vrij om een ander uitvaartbedrijf te kiezen dan de maatschappij waarbij u verzekerd bent. Natuurlijk zullen de verzekeraars dat niet fijn vinden

Verzekeraars zullen u proberen over te halen om voor hen te kiezen.
Ze zullen op vele manieren proberen u toch over te halen om bij hen te blijven voor het regelen van de uitvaart. Verzekeraars proberen verzekerden aan zich te binden door te zeggen dat ze minder geld uitkeren als men de uitvaart regelt via een andere ondernemer. Ook krijgt u een brief waarin staat dat u duurder uit zult zijn, of dat niet alles vergoed gaat worden. Of dat u de ledenkorting onthouden wordt. In feite wordt u bang gemaakt. Dit zijn voorbeelden die we tegenkomen, maar dat wil nog niet zeggen dat de uitvaart daardoor duurder is bij een kleinere uitvaartonderneming, in tegendeel.

Is het waar dat Verzekeraars vaak extra kosten in rekening brengen?
Ja dat klopt. Bij een naturaverzekering lijkt het alsof de hele uitvaart verzorgd en betaald wordt. Helaas is dat niet zo. Bijvoorbeeld de condoleancebezoeken, de bloemen, de kosten van het grafmonument of crematoriumtijd die nodig is voor rituelen en nog wat andere zaken die bij veel uitvaarten wel aan de orde zijn, zijn niet opgenomen in het basispakket.

Is het waar dat u bij naturapolis vrij bent om te kiezen?
Er zijn er twee typen uitvaartverzekeringen. De polis die geld uitkeert (de kapitaalpolis) en de polis die diensten/goederen uitkeert (de naturapolis). Bij deze laatste polis heeft u bijna geen keuzemogelijkheden in producten/diensten. Als u iets extra wilt, zoals bijvoorbeeld een extra condoleancebezoek, rituele bewassing of koffie, dan komen de kosten een stuk hoger uit dan uw verzekerde bedrag.
Bij beide polissen, dus óók bij de naturapolis, bent u vrij om een eigen uitvaartverzorger te kiezen.

 Waarom zijn wij vaak voordeliger?
Kleine uitvaartondernemingen hebben een lager starttarief dan grote uitvaartondernemingen. En de diensten bij kleinere ondernemingen zijn in het algemeen goedkoper, omdat we al jaren actief zijn en precies weten wat we waar het best en voordeligst kunnen krijgen. Dat merkt u aan onze lagere tarieven. Alles is natuurlijk afhankelijk van uw wensen. Uiterlijk op de tweede dag na het overlijden kunt u een begroting verwachten en weet u wat door uw verzekering wordt gedekt. U krijgt een helder en transparant kostenoverzicht. Kleinere uitvaartondernemingen hebben lagere vaste lasten dan een grote verzekeraar. U bent daardoor een stuk voordeliger uit bij ons.

Waarom organiseren sommige uitvaartcoöperaties bijeenkomsten met een hapje en drankje?
Sinds kort worden er in Den Haag bijeenkomsten georganiseerd door uitvaartcoöperaties om mensen over te halen om zich bij hun aan te sluiten met mooie beloftes dat ze kortingen krijgen en daardoor goedkoper uit zijn. Maar helaas is dat niet zo! Ze bieden leden een korting aan, maar ook met het bedrag van de korting bent u nog steeds duurder uit.

Tip: Vergelijk de tarieven op het internet.

Een aantal aandachtspunten die u helpen bij het bespreken van de uitvaart zijn:

 • Wat kost de uitvaart?
 • Wat kunnen bijkomende kosten zijn?
 • Wie zal onze uitvaart verzorgen?
 • Vanzelfsprekend: de dag en tijd van de uitvaart, bezoeken, rituelen, en hoe lang het duurt, plaats crematorium of begraafplaats en uitvaartcentrums.
 • Nog meer praktische zaken: is de locatie makkelijk bereikbaar en zijn er goede parkeermogelijkheden?
 • Als we aanvullende wensen hebben, tot hoelang voor de uitvaart kunnen we dit nog doorgeven?
 • Welke geluids- en beeldmogelijkheden zijn er?
 • Kunnen we als nabestaanden zelf de kist dragen of laten zakken?
 • Zijn er cateringmogelijkheden of andere diensten die geregeld kunnen worden?

Uitvaartverzorger 
De uitvaartverzorger gaat na de melding van overlijden naar de familie om de uitvaart te bespreken en te regelen. Hij helpt u ook met uw praktische vragen en stemt, indien gewenst, de diensten en rituelen af met uw priester of geestelijke. (Let op: tegenwoordig kan iedereen zonder opleiding zichzelf een uitvaartverzorger noemen)

 Uitvaartleider 
De uitvaartleider zal de uitvaart volgens de afspraken die de uitvaartverzorger heeft gemaakt met de nabestaanden/opdrachtgever ten uitvoer brengen. (Let op: tegenwoordig kan iedereen zonder opleiding zichzelf een uitvaartleider noemen)

Verzorger overledene
Verzorger overledene is degene die de overledene verzorgt. Dat wil zeggen de overledene wast, kleedt, de ogen en mond sluit en andere kleine handelingen kan verrichten om het lichaam er weer goed uit te laten zien. Helaas kunnen veel ondernemingen aantal van deze handelingen niet zelf uitvoeren, zodat het uitbesteed wordt, waardoor u de extra kosten moet betalen, maar dat heeft u niet in de gaten!

Neem contact op voor advies
Ik hoop dat ik één en ander heb kunnen verduidelijken. Belt u me gerust op wanneer u vragen heeft.

 • Betaalbare crematie & Begrafenis uitvaart is mogelijk voor iedereen!
 • Ook in 2020 laten wij zien dat wij voordeliger zijn!
 • Wij bieden als enige Hindoestaanse Uitvaartbedrijf, Stervensbegeleiding en rouwbegeleiding!
 • Bij ons kunt u ook een betalingsregeling treffen zonder rente!

 

Reageer op dit artikel

6 Comments

GeetaRam • Den Haag

Hopelijk worden mensen wijzer van deze blog

Suniel • Rotterdam

Het is toch erg wat er gebeurt in onze gemeenschap. Goed dat er nu pas wordt over geschreven.
Ga zo door.

Groetjes,
Suniel

Radha • Breda

Zelfs de consumentenbond geeft het probleem aan dat veel ondernemers niet transparant werken.
Wanneer wordt onze gemeenschap waker? Ik hoop dat iedereen van tevoren alles goed heeft geregeld en dit artikel gebruikt als leidraad
.

R. Panday • Rotterdam

Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat hetgeen beschreven is, ook daadwerkelijk gebeurt. Er zijn nog veel mensen die hun uitvaart door een  radio dj laten doen. Is iedereen zijn vrije keuze, maar ik kies liever voor een professional.

Sanjay • Rijswijk

Ik ben op andere hindoestaanse uitvaart bedrijven aan het kijken of het waar is. Tot mijn conclusie het is inderdaad waar. Jammer dat het zo aan toe gaat in de uitvaart wereld.
Ik heb van betreffende bedrijven omtrent hun prijzen een foto gemaakt . Ik ben in afwachting of zij opeens n.a.v. je blog alles gaan veranderen. Ik zal je op de hoogte houden! Daarnaast ben ik ook benieuwd naar jullie volgende blog verhaal. Graag zouden wij via facebook op de hoogte gehouden willen worden.

Alvast bedankt.
Sanjay

Tara • Utrecht

Wist totaal  niet, dat je behoorlijke vrijheid hebt om zelf te bepalen, hoe jij je crematie geregeld wilt hebben..  Ik heb vandaag mijn polis gecheckt. 6000 euro. Dus mijn  kinderen zouden dus geen zorgen hoeven te maken, als er iets met mij nu zou gebeuren. valt binnen het uitgebreide budget dan. 
Het zou zo fijn zijn, als alle uitvaart bedrijven ook zo transparant waren.  Dan zou de consument dus makkelijk een keuze kunnen maken en geen zorgen hoeven te hebben. Je weet de prijzen, kijkt naar de service en dan neem je een besluit.

 

Hindoestaanse uitvaart heeft vele families in moeilijke tijden geholpen, de verzorging, rituelen. U bespaart bij ons tot maar liefst 2.000,- op een uitvaart dan bij grotere uitvaart bedrijven.


Kijk voor meer info op www.hindoeuitvaart.nl voor rituelen en advies
.