Panchak

Wat is Panchak?


Panchak treedt op wanneer de maan een lengte beslaat tussen de 296 graden en 360 graden in sterrenberekening. Totaal van de zevenentwintig (27)  sterrenbeelden, komt Panchak vooral voor in de laatste vijf (5) sterrenbeelden. Zo zijn er zijn 5 dagen (of soms 7 dagen) in elke maand dat Panchak voorkomt.

Panchak bestaat uit de volgende 5 energie├źn


1. De 5 elementen in het universum (water, vuur, lucht, aarde, ether)
2. De heersende ster constellatie

3. De maan dag en de maan fase

4. De heersende Zodiac teken constellatie
5. De Yog. Dit kan worden opgevat als de invloed die wordt uitgeoefend op de planeten als een gevolg van de samenloop tussen de zon en de maan op die bijzondere dag. Op Siddha Yog, is de invloed op de planeten goed en dus kan elke puja worden uitgevoerd. Op de Dhriste Yog kan de invloed negatieve veroorzaken op een persoon.


Waarom is Panchak belangrijk?


Tijdens Panchak, zijn de elementen in het universum niet in balans en dit veroorzaakt een onevenwichtigheid binnen de familiestructuur. Als een overlijden tijdens deze periode voorkomt en de juiste rituelen niet worden uitgevoerd, zal de overledene persoon nog eens vijf (5) familieleden met hem meenemen, binnen een periode van twee jaar.

Kunnen de effecten van Panchak worden voorkomen?


Om de 5 extra sterfgevallen in de familie te voorkomen, moet de pandit eerst zeker stellen dat de overlijden in de Panchak periode is gebeurd.

Voer een (Panchak) pitri Puja uit. Voorafgaand aan de aanbidding van Laxmi Mata tijdens de puja, worden er vijf (5) poppen gemaakt van rijstmeel, kush gras, wit katoen worden ingezongen met het levenslied (Prana pratisha).


De vijf (5) poppen worden vervolgens in de kist van de overledene gelegd. Zij worden meegegeven met de overledene naar de begraafplaats of het crematorium. Dit symbool staat voor dat de overledene al vijf (5) levens met hem heeft meegenomen.